Talán nem lesz újdonság egyik tippem sem, hiszen már több száz bejegyzés szól hasonló unaloműző ötletekről. Semmi titkot nem árulok el most nektek, egyszerűen csak megosztom azt az 5 dolgot, ami nekem ebben a pár napban már bevált. Hozzánk ugyanis átmenet nélkül megérkezett az ősz. Eső, szél, sár, szürke égbolt. Szeretem az őszt, gyönyörű színeket hoz, de az a helyzet, hogy idén szinte még minden zöld és már itt is van. Nem tudtam áthangolódni és szerintem sokan közületek érzitek ugyanígy magatokat. Ezért kicsit frusztráltak is lehetünk. De ennek nem szabad fölénk kerekednie, és elrontani a hangulatunkat. Ez pedig csakis rajtunk áll.
Úgy vártad már a hétvégét, de az a típus vagy aki esőben-szélben nem szeret kimozdulni? Megnéztél már minden filmet, ugyancsak elolvastál már minden könyvedet. Itt van pár kísérletezős, vicces ötlet, ami feldobja az esős délutánokat. Mind az 5 lehetőség lehet akár egyéni, vagy páros elfoglaltság. Van amelyik csak pár órás időtöltés és van, amelyik egész napot igénybe vesz. Igaz van, amelyik már-már elcsépelt, de valld be, sosem próbáltad ki, még ha jó ötletnek tűnt is. Azért remélem találsz számodra újdonságot is. Vegyél erőt magadon, a fáradtságon, a “semmihezsemmikedvem” érzésen és próbáld ki őket. Hidd el legalább egy program ezek közül fel fogja tudni dobni a napodat!
1.) Süss, főzz! Egy kis plusszal! –> Hétfői tapasztalatom a konyhában
Most sokan kérdezik, abban meg mi a pihenés, ha beállok a konyhába és elkezdek “dolgozni”. Hát az, hogy ha valami teljesen újat próbálsz. Bekapcsolod közben a kedvenc zenéd, vagy akár filmed és lazán veszed. Énekelj, táncolj közben! Dobd fel a hangulatod! Ha baráttal, barátnővel vagy, akkor pedig még jobb lesz a móka. Illetve az adás örömét is átélheted. Ha nem szeretsz annyira a konyhában sürgölődni, akkor csak egy kisebb projektet válassz! A héten egy nagyon könnyű és egy kissé bonyolultabb finomságot teszteltünk a párommal. Íme:
- Muffin extrákkal. Kollégista kislány voltam, így nem hiszem, hogy be kell mutatnom mi az extra ebben a muffinban. Az alkohol. Persze csak okosan! Véleményem szerint nem sok alkohol illik sütibe, de a Baileys-t és a rumot simán befogadja. Nem erősek, finomak, helyes, nőies kis italok ezek. Tegnap volt egy kisebb összezördülés a barátommal, ezért úgy gondoltam adok neki valamit. Nekem is jó, neki is jó. Kinéztem az ablakon az esős szürke időbe és két dolog jutott eszembe: forralt bor, muffin. Mivel a forralt bor ideje azért még nem érkezett el (nekem ez csakis téli, “havas ital”) kicsit átformáltam. Kinyitottam a bárszekrényt, van-e rum itthon, hiszen az sok süti alapanyagai között megtalálható. Miért ne dobnám fel kicsit azt a csokis muffint?! És mit láttak szemeim! Amarula! Ez a Baileys Dél-afrikai megfelelője, ha nagyon le akarom egyszerűsíteni a magyarázatot. Az ottani mandulából készült krémlikőr. Nagyon finom, és tökéletesen illik sütibe is. Még az első afrikai utunk során vettük. Na meg persze elefánt volt rajta, nálam itt már nem rúghatott labdába a rum. Fogtam hát egy egyszerű csokis muffin receptet és annyiban változtattam rajta, hogy az olvasztott csoki helyett Amarulát adtam hozzá. Ez minden további nélkül helyettesíthető rummal és Baileys-szel. Dióval és nutellával díszítettem. Dió helyett lehet használni mandulát, kesut, mogyorót akár még sült gesztenyét is. Nem tudom mi történik ha sokat megeszel belőle… Lehet lesz egy vicces éjszakátok. Még egy előnye ennek a sütésnek! Én csak kis adagot mertem csinálni.
A recept: (30 perc, kevés és egyszerű hozzávalók, nagyon könnyű kategória):
5 adaghoz: 2,5 bögre finomliszt (2 dl-es bögre), 4 tk sütőpor, 3dkg cukrozatlan kakaópor, 1 tk fahéj, 10 dkg nem olvasztott vaj, 1 bögre cukor –> kézzel összemorzsoljuk. Összekeverünk 3 dl tejet, 1 db tojást és 10 dkg (olvasztott csokoládét) Baileyst, rumot, Amarulát. Majd hozzáadjuk a lisztes masszához. Jól összedolgozzuk és a muffinformákba adagoljuk. Tetejére diót törünk. Megsütjük 180 fokon. Kb 20 percig tart, illetve hústű próbával megállapíthatjuk, hogy jól megsült-e. A tetejére nutella csúcsot illesztünk.
- A nehezebb projekt egy izgalmasabb konyhai kísérlet volt. Párommal szeretünk utazni és közben minden nemzet ételeit kipróbálni. Múlt héten megláttunk egy japán ételeket leíró szakácskönyvet, amit gondolkodás nélkül meg is vettünk. Szombaton hirtelen ötlettől vezérelve úgy döntöttünk, hogy mi márpedig kipróbáljuk az egyik kacsás receptet, a Kamo Soba-t (Soba- & kacsaleves). Hát mint, ahogy az lenni szokott, olyan hozzávalók kellettek, aminek a neveit ki sem tudtuk ejteni. De ha ismernétek a páromat tudnátok, hogy ez nem akadály! Rákerestünk a neten, hol lehet japán ételek hozzávalóit beszerezni. Beültünk a kocsiba, vezettünk 2×1,5 órát Milánóba majd vissza, és egy kis japán étteremben, ami boltként is funkcionált megvettünk egy kivételével minden alapanyagot. (Erről az “étteremről” egy külön bejegyzésben bővebben beszámolok. Fergeteges élmény volt maradjunk annyiban.) Azt a tanácsot kaptuk a kasszában álló úrtól, hogy a maradékot Chinatown-ban próbáljuk beszerezni, de az sem biztos, hogy ott lesz. Itt elgondolkoztam, hogy talán nagy fába vágtuk a fejszénket. Hiszen ha még a kínai negyedben sem találjuk meg a hiányzó japán hozzávalót az ételünkhöz, hogyan fogjuk mi, egy magyar és egy olasz elkészíteni azt… Erős… De Olaszországban nem létezik az a szó, hogy probléma. Megcsináljuk anélkül! Hát el is készült és el kell mondjam… nagyon büdös volt! Egész álló nap szellőztettük a konyhát. Viszont az az ízkavalkád, ami fogadott… Mennyei volt! Tehát simán elkészíthetsz egy egzotikus ételt, ha igazán akarod. Meg fogod találni, hol tudod beszerezni a hozzávalókat és az sem baj, ha egyet kihagysz belőle. Persze most mondhatod, hogy ki a fene megy el egy órára lévő városba csak azért, hogy főzzön valamit, ami talán nem is lesz jó?! Egyszer-egyszer igenis megéri! Jó közös program. Vicces, közös, értékes időtöltés. Közben pedig turistásat is játszhatsz. Ha időben indulsz, egy városnéző programot is be lehet iktatni. Jól fogjátok érezni magatokat hidd el! Ha pedig éppen esik az eső, kereshettek benti programot. Pl. csillagvizsgáló, vásárlás ha felújításra szorul a ruhatárad stb.
Íme a recept: (1- 1,5 óra, egzotikus hozzávalók éppen ezért az elkészítés közepes nehézségű. A főzés folyamata azonban már könnyebb, de a kacsát könnyű elrontani)
1,2 liter dashi (szárított algából készült levesalap), 5 ek. szójaszósz (mi az enyhén sósat vettük, mert számomra a normál szósz túl sós), 5 ek. mirin (főzéshez használatos rizsből készült bor, hasonló a szakéhoz, de nem olyan erős), 2 póréhagyma (csak a fehér része), kb. 300g kacsamell filé, 1/2 ek. olívaolaj, 350-400g soba (világos, hajdinából készült tészta), 5 cm fehér retek (de a vörös is tökéletes) mosva, reszelve vagy nagyon vékony karikákra vágva, yuzu héja (japán citrom, ne helyettesítsd sima citrommal)
1x: A dashi elkészítése: 1 liter víz, 10g alga kombu (fekete szárított alga), 10g katsuobushi (egyfajta tonhal -bonito- füstölt, szárított változata, pelyhekben)
Vágjuk ketté az algákat, és tegyük egy lábasba az 1 liter vízbe és legalább 30 percig áztassuk friss, hideg helyen (mi kitettük az ablakba). Fél óra elteltével enyhe tűzön melegítsük fel a vizet (kb 15 percig, míg el nem kezd forrni). Nem szabad, hogy forrjon a víz, mert az alga íze úgy túl erős lesz. Amint elkezd forrni a víz távolítsuk el az algát. Majd tegyük a forrásban lévő vízbe a katsuobushi-t. Emeljük a lángot közepes nagyságúra. Ha elkezd erősen forrni a víz azonnal kapcsoljuk le a tűzet. Hagyjuk összeérni a levesalapot 10 percig. Majd óvatosan szűrjük le a levet az utolsó cseppekig.
2x: Vágjuk vékony szeletekre a kacsamellet (7 mm), a póréhagymát pedig 3 cm hosszúságúra. Egy lábasban melegítsük fel az olajat és tegyük bele a póréhagyma szeleteket. Nagy lángon pirítsuk meg a hagymát, míg enyhén aranybarna nem lesz (ne pirítsuk túl). Adjuk hozzá a kacsát és pirítsuk mindkét oldalát rövid ideig. Amint a kacsa színe változni kezd adjuk hozzá a többi hozzávalót a soba (tészta) kivételével. Forrásig melegítsük a levest, majd újra vegyük vissza tartalékra a lángot. Hagyjuk főni a levest kb. 3 percig. Amíg a leves fő, készítsük el a soba-t. A csomagolás utasításait követve főzzük meg a tésztát. Ha elkészült, szűrjük és csepegtessük le majd tegyük bele a levesbe. Díszítésként a yuzu héját reszeljük rá, illetve egy két szelet nyers retket tehetünk rá.
3x: Tippek: Ha nem esszük meg mindet egyszerre, ne hagyjuk a levesben a tésztát, mert másnapra túlságosan megszívja magát, túl puha lesz. 2: A kacsát tényleg nem kell hosszabb ideig pirítani/főzni, mert kemény lesz.
2.) Tervezd meg, hogyan dobnád fel az otthonod (vagy a jövendőbeli lakásod)
Biztos vagyok benne, hogy van otthon pár katalógusod, amit a bútorboltok vagy egy kisebb kertészet polcairól hoztál el. Ha nincs, az internet a barátod. De jobban szeretem az első változatot. Vegyél egy A3as lapot, vagy 4/9 db A4-es papírlapot és ragaszd össze őket, hogy 1 db nagy vásznat kapj. Rajzold rá az álomházad körvonalait. A falak vonalát olyan színnel rajzold meg, amilyen színűre a falat szeretnéd. A padlót is nyugodtan kiszínezheted. Vágd ki a katalógusból annak az ágynak, szekrénysornak, konyhabútornak a képét, amelyik a legjobban tetszik és ragaszd a vázlatba! És így tovább. Én sokkal izgalmasabbnak és vidámabbnak találom ezt a verziót, de ha te profi akarsz lenni, vagy nem szeretsz bajlódni a ragasztózással ugyanezt megcsinálhatod a számítógépeden. Vannak már erre szakosodott programok, amiknek a próbaverziója (vagy akár az egész program) ingyenes és nem veszélyes a gépedre nézve. Próbáld a “lakástervező”, “home planner”, “house planner”, “create my home” és az ehhez hasonló kereső szavakat. Sokan a Sweet Home 3D-re esküsznek. Ez utóbbit én is próbáltam már. Egyszerűen kezelhető, szerethető program. (Vagy ha nagyon leegyszerűsítjük, akkor menj el a kisebb-nagyobb áruházakba, készíts képeket a kedvenc darabjaidról. Otthon töltsd fel a fotókat a számítógépedre és használd a jó öreg Paint-et. Ez persze nem lesz olyan szép és profi megoldás.) Azzal, hogy igazi bútorokat, vágsz ki/ te magad fényképezed őket hitelesebb lesz a terved, jobban vizualizálod az álmodat, ami által közelebb is kerülsz hozzá. Így jobban akarod majd, és egy szép napon a tiéd lesz.
3.) Zenei/fényképalbum készítés
Szintén szórakoztatóbb, ha a pároddal vagy baráttal álltok neki ennek a projektnek, de egyedül is kivitelezhető, főként ha ajándéknak szánod. A lényeg, hogy nyúljatok vissza éveket, évtizedeket a zenetörténetben illetve a fényképeitek között.
- Zene: Vegyetek retró dalokat is a listára! Szabály: Végig is kell hallgatni őket. Kötelező közben énekelni, táncolni. Töltsetek egy pohár bort vagy pezsgőt is magatoknak! A kiválasztott dalokkal pedig írjatok egy CD-t magatoknak, amit bármelyik buli alkalmával lejátszhattok, de utazáskor is meghallgathattok a kocsiban, így egy hosszú út is vidáman fog telni. Nagyon sok vicces történet és kellemes emlék fog eszetekbe jutni. Igazi csajos, dumcsizós program.
- Fénykép: Ha a fényképalbum-projektet választjátok, akkor két utat járhattok be. Egy romantikusat és egy humorosat. A romantikus lényege, hogy a pároddal, barátoddal közös képeket végignézitek. Még jobb, ha sok a nyaralós, “programozós” képetek. Válasszatok ki mindegyik témából (pl.: Balaton, külföld, tanulás, party, főzés, család stb.) 2-4 képet és hívassátok is elő! Vegyetek egy szép, nagy albumot és ragasszátok bele őket! A képeket feliratozzátok! Írjátok mellé a történetét, vagy bármit, ami eszetekbe jut róla (fogadalom, vicc stb)! Használjatok színes tollakat! Fergeteges időutazásban lesz részetek, ami által a barátság/szerelem is mélyülni fog.
4.) Társasjáték, kirakó
Vegyetek egy új társast, vagy keressetek elő egy rég elfeledett, szekrény alján porosodó példányt! Eleve a keresés izgalmas és vidám lesz. Utána a szabályok (újra)értelmezése pedig viccesen is elsülhet.
- Mi például a Rizikó játék egyik olasz fajtáját vettük meg. Eleve érdekes volt, hiszen én angolul olvastam a szabályzatot míg a párom olaszul. Majd egyeztettünk, hogy mindent jól értünk-e. Elég sok idő eltelt vele, de az minőségi és vidám közös időtöltés volt. Nevetés, kézzel-lábbal mutogatás, bábudobálás, hajóelsüllyesztés. Szinte jobb volt, mint maga a játék. Teljesen elfelejtettük az időjárás okozta búslakodást. A szabályok lefektetése után pedig induljon a harc. Ne vegyétek túl komolyan a játékot, de ha mindketten vezető típusok vagytok és a végén mégis komoly kis perpatvar közepén találjátok magatokat, tudjátok hol lehet a legjobban kibékülni… 😉 Egy baráttal/barátnővel ez a veszély általában nem áll fent, de ha mégis túl komolyan veszi az egyikőtök a játékot, süssetek alkoholos muffint a “csata” után 😉
- Kirakó választása során nincs mit magyarázni. Minél nehezebb annál jobb móka lesz. Zenével fűszerezve, sztorizgatva tökéletes időtöltés. Mikor elkészül pedig büszkék lesztek magatokra.
5.) Tanulj!
Ez lehet a másik megosztó pont. De vegyük sorra a tényeket. Nincs jó idő, egyedül vagy otthon vagy a párodnak dolgoznia kell, nem tudsz kertészkedni, nem akarsz kimenni sem, utálod az esőt. Miért ne hódolnál a hobbidnak vagy kezdenél bele egyik célod megvalósításába.
- Értem ezalatt például a nyelvtanulást. Igen magadtól is el lehet kezdeni megtanulni egy idegennyelvet. Tapasztalat. Lehet sok kérdésed lesz, sokat kell utánajárni a magyarázatoknak, nem fogsz tudni mindent leellenőrizni stb. Lehet nem is fogsz mindenre választ kapni! Nem azt akarom mondani, hogy ez felér egy tanár – vagy még jobb egy anyanyelvű tanár – tanításával, de kezdésnek tökéletes. Ha a saját példámat osztom meg, az így néz ki: Elmentem a könyvesboltba, vettem egy tankönyv/munkafüzet/szótárból álló együttest, aminek jó híre van (illetve tanár vagy, a könyvesbolt eladója útmutatása után választott könyveket). Otthon leültem és elkezdtem tanulni. A legegyszerűbb alapdolgoktól haladva a nehezebbek felé. Tanultál már nyelvet legalább egyszer az iskolában tehát tudod a menetét. Bátran vágj bele! Legyen önbizalmad és légy kitartó! Sorrend pl.: Kiejtés –> Kijelentőmód –> egyszerű igék stb. A könyv felépítése is általában ésszerű és logikus sémát követ. Nagyon jó ez a módszer, hiszen a magad ura vagy, te osztod be az idődet, de pont ez a hátulütője is. Tervezd el mikor, mit tanulsz, kérd számon magadtól a szavakat is! Légy elszánt!
- Hobbid a festészet, fotózás, lakáscsinosítás?! Akár neten, akár kézzel fogható, megvásárolt könyvekből kezdj el olvasni praktikákról, tippekről. Fejlődj abban, amit imádsz. Ennél jobb érzés nehezen található az életben. Idővel mások elismerését is megszerezheted. Valljuk be nagyon fontos manapság, hogy a kemény munkád, amibe a szíved-lelked beleteszed el legyen ismerve a szeretteid, barátaid, munkatársaid és a világ által. Megdicsérjenek azért, amiben jó vagy, vagy építő kritikát kapj. Ez mind része a lelki egészségünknek. Mind mind téged fejleszt, önbecsülést és motivációt ad. Bizonyíthatsz magadnak is. Ha pedig tényleg csak hobbi szinten foglalkozol pl. a fotózással saját magadnak lesz megerősítés, mikor egyre szebb képeket készítesz, illetve technikailag is értesz a kamerádhoz, nem pedig csak őrült módjára kattintgatsz. Ez ugyan mind idő és energia befektetést kíván, mégis úgy gondolom inkább ilyen dolgokba invesztáljunk, mint a lusta, cél nélküli tévénézésbe.
(Ne essék félreértés, szeretek néha egy teával belesüppedni a fotelbe, betakarózni és megnézni egy jó filmet, vagy az aktuális híreket, de mindennek van határa. Ha rosszkedvűen, lehangoltan, délután 3-kor pizsamában beesünk az ágyba és csak ide-oda kapcsolgatunk az nem minket szolgál. Fő a szellemi-fizikai egészség és az emberi kapcsolatok.)
Való igaz 5-ből 2/3 tippem anyagi befektetéssel jár, ez azonban nem hatalmas összegeket jelent. Talán a tankönyvek, illetve egy-egy egzotikus étel hozzávalói lehetnek drágábbak. Ez azonban mind a magadba, kapcsolataidba és a boldogságodba fektetett pár ezer forint (, amit egyébként meg is oszthattok egymás között). Valamint az első példánál utána kell járnod a dolgoknak, hogy a megfelelő, hiteles, jól használható könyveket, információkat tudd beszerezni. Ez kis fáradozást igényel, de úgy gondolom ennyit megérsz magadnak!
Pattanj fel tehát és csapj egy felejthetetlen délutánt azzal, aki fontos neked, vagy éppen tanuld meg feldobni saját magad, ha egyedül vagy ezen a hétvégén!
XO
Barbi
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: